Koksmes kopen, waar moet je op letten?

Je wilt een goed koksmes kopen en ziet door de bomen het bos niet meer. Aanbod genoeg maar wat is nou echt een goed koksmes? Niet alles is wat het lijkt als het om messen gaat. Er zijn belangrijke verschillen tussen fabrieksmatig vervaardigde messen en de koksmessen die op ambachtelijke wijze met de hand worden gemaakt en geslepen bij Robert Herder in Solingen.

herdermessen

 

Koksmes en vorm

Kenmerkend voor een koksmes is de vorm. Een groot lemmet dat een beetje rond loopt, een stevig heft dat zo is gevormd dat het mes goed in balans ligt. Dan kun je het mes optimaal sturen. Een heft moet dus beslist niet glad zijn maar moet juist gemaakt zijn van materiaal dat grip geeft. Doordat het lemmet breed is zitten je vingers nooit in de weg bij het snijden zoals bij het gebruik van een schilmesje.

Roestvrijstaal

Ga je voor het koksmes kopen naar de grote winkelketens dan zijn ze meestal van standaard roestvrijstaal. Dat is vooral handig als je ze in de vaatwasmachine wilt doen. (alhoewel geen enkel mes in de vaatwasser hoort !)  Door de legering van koolstofstaal met nikkel en chroom is dit soort rvs minder hard en kan daardoor ook minder scherp worden geslepen. Er wordt machinaal geslepen onder een grotere hoek. Zulke messen worden doorgaans na een tijdje weer vervangen door nieuwe omdat ze tegenvallen.

Robert Herder maakt rvs koksmessen van een hoge kwaliteit Solinger roestvrijstaal en slijpt deze volgens de authentieke Solinger dunslijpmethode met de hand. Deze messen zijn vlijmscherp en gaan een leven lang mee.

Koolstofstaal

De ambachtelijk gemaakte en scherpste koksmessen van Robert Herder hebben een lemmet van carbonstaal of koolstofstaal. Het aandeel koolstof is hoger en daardoor is het staal veel harder. Het kan daardoor dunner, onder een kleinere hoek, worden geslepen. Een mes van carbonstaal is zeer scherp. Bovendien heeft dit soort staal de eigenschap dat het zichzelf scherp houdt. Af en toe het mes wetten aan een keramisch wetstaal is voldoende om het mes in topconditie te houden.

De Lignum 3 is een excellent koksmes van Robert Herder met een hardheid van HRC60 Rockwell.

koksmes lignum 3
koksmes lignum 3

Solinger dunslijpmethode

Robert Herder slijpt zijn messen volgens de unieke Solinger dunslijpmethode die een lange historie kent en van generatie op generatie is overgedragen. Op onderstaande foto is duidelijk het verschil tussen de twee slijpmethoden te zien. Het bovenste schilmes van rvs is fabrieksmatig geslepen onder een grote hoek. Bij het dungeslepen Herdermes van carbonstaal zie je een geleidelijke overgang naar de snede toe, de hoek is veel kleiner, daardoor wordt het mes vele malen scherper.

Er zijn koksmessen in diverse uitvoeringen, ook geschikt voor de vaatwasser. Ergonomie speelt een grote rol bij de ontwikkeling van een mes bij Robert Herder. Meer dan honderd jaar ervaring in het maken van messen is daarbij de basis.

Kijk bij onze koksmessen en je ziet de verschillen in grootte, uitvoering en materiaalkeuze voor het heft. Robert Herder gebruikt prachtige houtsoorten voor het heft, zoals beuken- kersen- en pruimenhout, maar ook het hoogwaardige kunststof POM.

Hoe je een mes eenvoudig mooi en scherp houdt lees je op deze site bij onderhoud.

Een goed koksmes kopen doe je bij Herdermessen.nl. In onze gezellige winkel aan de Dalipassage 2 in Emmen kun je zelf uitproberen of een mes goed in de hand ligt en fijn snijdt. Je bent van harte welkom!

koksmes Lignum 3

koksmes Santoku

koksmes K4

 

 

 

De waardering van www.herdermessen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.0/10 gebaseerd op 2 reviews.