Onderhoud

ONDERHOUD- EN GEBRUIKSSTIPS VOOR ROBERT HERDER ® MOLEN MESSEN

Onderhoud van carbonstalen Herder messen

Oxidatie: Bij het snijden van zure vruchten of groenten kan oxidatie optreden wat donkere verkleuring van het staal kan geven. Dit maakt het mes niet minder scherp en is volkomen onschadelijk.
Door na elk gebruik het mes af te vegen met een vochtige doek worden roestvlekken voorkomen.

Roestgum: De donkere verkleuring van het staal kan weggehaald worden door het gebruik van een roestgum.

Olie: De houten heften van uw mes zijn met natuurlijke oliën behandeld. Hout is een natuur product, daarom moet het houten heft van uw mes af en toe met een beetje (lijn)olie ingesmeerd worden zodat het mooi en in goede conditie blijft.

Vaatwasmachine: Door het gebruik van carbonstaal en hout mogen de Herder messen niet in de vaatwasmachine.
Wanneer een Herder mes is gereinigd in de vaatwasmachine vervalt elke aanspraak op garantie.

Wrik niet met uw mes en snijd geen bevroren of harde materialen, het lemmet is erg dun en daardoor extra scherp.

Wetten: Elk mes moet regelmatig nageslepen worden, dat heet wetten of aanzetten. Door het gebruik ontstaan kleine braampjes die het mes minder scherp maken.

Een carbon stalen mes is na 3x wetten langs een aanzetstaal van keramiek scherp. Het kan ook aan de ongeglazuurd onderkant van bijvoorbeeld een bordje of kopje of een elektra stop uit de oudere meterkast. Gebruik geen slijpmachine. Deze verdikt en beschadigt de snede van het Herder mes.

Snijplanken: Gebruik snijplanken met een zacht oppervlak, zoals kunststof, kersen, berken of sparrenhout. Planken van glas, marmer, bamboe en eucalyptus zijn niet geschikt.

Onderhoud RVS stalen Herder messen

Wrikken: Wrik niet met uw mes en snijd geen bevroren of harde materialen, het lemmet is erg dun en daardoor ook extra scherp.

Na-wetten: Elk mes moet regelmatig na-geslepen worden, dat heet wetten of aanzetten. Door het gebruik ontstaan kleine braampjes die het mes minder scherp maken.

Een RVS mes is na tien keer wetten langs een wetstaal van keramiek weer scherp.
Het kan ook aan de ongeglazuurd onderkant van bijvoorbeeld een bordje of kopje of een electra stop uit de oudere meterkast. Gebruik geen slijpmachine, deze beschadigt het lemmet.

Snijplanken: Gebruik snijplanken met een zacht oppervlak, zoals kunststof, kersen, berken of sparrenhout. Planken van glas, marmer, bamboe en eucalyptus zijn niet geschikt.

Uw RVS mes met kunststof handvat kan in de vaatwasmachine.  Wel is het beter om het met de hand af te wassen.

Olie: De houten heften van uw mes zijn met natuurlijke oliën behandeld. Hout is een natuurproduct en heeft regelmatig onderhoud nodig. Het houten heft van uw mes dient af en toe met een beetje (lijn-) olie ingesmeerd te worden, zodat het mooi en in goede conditie blijft.

De waardering van www.herdermessen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.0/10 gebaseerd op 2 reviews.