Historie Herdermessen

Robert Herder 150 jaar kennis van messen

De firma Robert Herder maakt al sinds 150 jaar schilmessen en groentemessen in Solingen. Niet alleen schilmessen maar ook prachtige keukenmessen, koksmessen voor thuis en de professionele keuken.
In Solingen zijn de officiële opleidingen voor dit vakmanschap verdwenen. Jonge ambachtslieden worden door Robert Herder zelf  in de werkplaats opgeleid tot meesterslijper.

Robert Herder is een ambachtelijke werkplaats zoals je ze nog maar zelden vindt. Gemoderniseerd waar nodig en traditioneel waar het niet beter kan. De messen worden nog steeds stuk voor stuk met de hand gemaakt. Niet alleen worden ze vakkundig met de hand geslepen maar ook echt handmatig in elkaar gezet.

Zo wordt met veel gevoel en aandacht elk houten handvat met de hand geschuurd en afgewerkt. Deze werkwijze is nu uniek in Europa. Elk Molenmes® ondergaat 60-70 handelingen voordat het klaar is voor gebruik.

Directeur mevrouw Giselheid Herder (van de 5e generatie Herder) is de general manager en de art director. Zij verbetert niet alleen bestaande ontwerpen maar ontwerpt ook compleet nieuwe keukenmessen en koksmessen. Daarbij laat zij zich inspireren door de eeuwenoude messensmidsen in Japan die volgens Giselheid Herder als absolute norm gelden voor alle handgemaakte messen.

home_banner

De geschiedenis achter de naam Herder

Naast de messen van Robert Herder heb je de messen van Friedrich Herder en ook van H.Herder. Waren zij familie van elkaar? Dat zou zo maar kunnen want de familienaam Herder, de streek Solingen en het messen-ambacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De ontwikkeling van de naam Herder

Op 27 februari 1727 liet ene Peter Herder in Pilghausen Duitsland het nog altijd bekende Troef-ass beeldmerk vastleggen in het Solinger „Messmachergerichts” waarmee de start van de firma Herder een feit was. Later kwam daar o.a. het beeldmerk van twee gekruiste sleutels bij dat je bijvoorbeeld op scharen kunt vinden. Na zijn overlijden in 1762 ging de zaak over op de zonen Abraham en Johann Peter Herder. De oudste zoon van Abraham genaamd Johann Abraham volgde hen later weer op. Toen deze zijn zoon in de zaak betrok ging de firma “Joh. Abr. Herder & Sne” heten. De zoon overleed en daarop nam Abraham in 1839, kort voor zijn eigen dood, zijn kleinzoon Friedrich op in het bedrijf. Vanaf 1841 ging het bedrijf verder onder de naam “Friedrich Herder Abr. Sohn”. Het bedrijf in Oberpilghausen was een woonhuis en werkplaats ineen, in 1859 is er een apart woonhuis in het dorp gebouwd. Friedrich Herder is overleden in 1887 waarna het bedrijf is voortgezet onder de leiding van de man van zijn oudste dochter Gustav Weyersberg. De naam Herder is altijd de handelsnaam gebleven van dit bedrijf dat in de aanvang naast de Duitse markt ook veel exporteerde naar Nederland en België en later naar Nederlands-Indië en andere koloniën over zee. In 1993 is de firma failliet gegaan en vond er een doorstart plaats onder de nieuwe naam “Friedrich Herder Abraham Sohn GmbH”. Het assortiment bestaat naast messen en scharen voor huishoudelijk gebruik uit een breed palet aan speciale messen voor beroepen en industrie.

Robert Herder vestigde in 1872 zijn bedrijf in Solingen en is die standplaats altijd trouw gebleven. Zijn zoon Paul Herder die in het bedrijf kwam zocht in 1905 naar een beeldmerk om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie in de Benelux. Hij stelde vast dat in deze buurlanden veel molens stonden en koos de windmolen als beeldmerk voor de onderneming. Het windmolen logo in het lemmet van ieder mes is nog steeds het bewijs van de kwaliteit van deze messen. De vorm, materiaalkeuzes en kwaliteit van veel Herder messen gaat terug tot 100 jaar geleden. Je talent ontwikkelen, liefde voor het vak en oog voor het detail zijn tot de dag van vandaag de peilers onder het succes van Robert Herder.

Een mes met de naam Herder geeft nog steeds de garantie voor onovertroffen kwaliteit en levensduur.

De waardering van www.herdermessen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.0/10 gebaseerd op 2 reviews.