Messenkiezer

Messen kiezen

De term goedkoop is duurkoop geldt absoluut voor de aanschaf van messen. Een mes van goede kwaliteit is geen koopje maar gaat wel een leven lang mee. Goedkope messen stellen je teleur. Je vervangt ze daardoor ook weer na korte tijd en zo blijf je bezig.

Het messen kiezen en aanschaffen is een eenmalige investering die zichzelf terugverdient door de lange levensduur. Bovendien wil je niet meer anders als je eenmaal met messen van topkwaliteit hebt gewerkt.

Goede messen komen uit Duitsland, Zwitserland of Japan. De mooiste en beste messen worden nog altijd met de hand gemaakt. Voor deze topproducten geen robots en geautomatiseerde processen. Echte vakmensen maken ieder mes met zorg en aandacht tot een uniek product.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het messen kiezen? Wij laten hieronder de verschillende soorten messen de revue passeren:

Koksmes
koksmes lignum 3

Het allround mes in de keuken voor hakken en snijden, lengte v.a. ca. 15 cm. tot ca. 25 cm. De grootte van het lemmet bepaald wat je ermee kunt snijden. Met een mes van grotere afmeting kun je grotere producten snijden en meer producten tegelijk. Het heft is zo gemonteerd dat er ruimte is voor je vingers bij het snijden en hakken. Door het brede lemmet kun je er gesneden producten mee van de snijplank naar de pan overbrengen.  Herder besteedt veel aandacht aan de juiste ergonomie van de houten handgreep.

Voor alle messen geldt dat ze vlijmscherp moeten zijn voor makkelijk snijden zonder veel druk te hoeven uitoefenen. Het mes aanzetten voordat je gaat snijden houdt het scherp. Een keramisch aanzetstaal is hierbij een aanrader.

koksmes herder kleine kok

Kinderen kun je niet jong genoeg betrekken bij het bereiden van een maaltijd. Het leert ze meer producten te proeven en te eten en het is leuk.  Speciaal voor de kinderhand zijn er koksmessen op kindermaat, met veilig afgeronde top en een iets gebogen lemmet.

 

Keukenmes
keukenmes Herder

Een groot keukenmes is heel functioneel voor het snijden van vlees en de grotere groenten zoals kool, bieten, prei e.d. Het verschil met een koksmes is duidelijk te zien. Een keukenmes is minder geschikt voor bijv. het snel snijden of hakken van groenten en kruiden omdat het niet afrolt. Kies daarvoor een koksmes. Ook hier geldt dat een scherp mes het veiligst en het beste snijdt. Met een Molen keukenmes van Herder snijdt je de rode kool mooi gelijkmatig en dun. Het houten handvat ligt perfect in de hand.
Herder broodmes beuken

Broodmes

Brood snijden vraagt een speciaal voor die taak uitgerust mes. Een lang recht mes moet dat zijn van 20-25 cm. lang met een gekartelde rand. De kartel moet precies de juiste vorm hebben, niet te hoekig maar ook niet te golvend, om goed te kunnen snijden maar tegelijkertijd het mooie brood intact te houden. Broodmessen met de kenmerkende Molen van Herder zijn uitstekend van kwaliteit en levensduur.

Vlees- of trancheermes

robert herder trancheermes

Het lemmet van het vleesmes is naast vlijmscherp ook dun en smal om het vlees heel secuur dun te kunnen snijden. Door de uitzonderlijke scherpte van dit unieke mes gaat het snijden van zeer dunne plakken heel eenvoudig en zonder veel krachtinspanning. U serveert uw gasten hiermee prachtig vlees op hun bord. Om een dergelijk mes superscherp te houden is een keramisch aanzetstaal aanbevolen.

Schilmessen

schilmes set kersenhout met zena rex gratisBij het verwerken van allerlei kleinere groenten en fruit gebruik je verschillende soorten schilmessen zoals een mesje met gebogen lemmet voor fruit. Bij het schillen van aardappels en bijv. asperges of pastinaak gebruik je een dunschiller. Tomaten snijd je volkomen probleemloos met een Molenmesje. Met de keuze voor een assortiment schilmesjes heb je altijd het juiste mes binnen handbereik. Herder biedt je een grote keuze in schilmessen van carbonstaal of rvs. Met houten of kunststof handgreep. In aantrekkelijke sets of los verkrijgbaar.

Het onderhoud van messen

Om messen in goede kwaliteit te houden is een klein beetje aandacht zo nu en dan op zijn plaats. Je messen in topconditie houden doe je met  de onderhoudsartikelen van Herder.Robert Herder onderhoudsset

De waardering van www.herdermessen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.0/10 gebaseerd op 2 reviews.